Sağlıklı ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 8 Öneri

26.12.2024 - Perşembe 12:12

Yılbaşı, sevdiklerimizle bir arada keyifli sofralarda buluştuğumuz özel bir gün. Fakat bu kutlamalar sırasında çok yemek ve sıhhatsiz seçimler yapmak, yeni yılın birinci gününü; mide sorunları, kan şekeri dengesizlikleri ve enerjisizlik üzere problemlerle karşılamamıza neden olabiliyor. Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, özellikle yüksek kalorili yiyecekleri ve şekerli içecekleri fazla tüketmekten kesinlikle kaçınılması gerektiğine dikkat çekerek “Zira, bu biçim beslenmek hem sindirim sistemini zorlar hem de uzun vadede kilo denetimini olumsuz etkileyebilir. Yılbaşı sofrasında, sağlıklı ve hafif alternatiflerle dengeyi sağlamak ise yeni yılı karşılama gücümüzü artırır. Dikkat etmemiz gereken en değerli mevzu, porsiyon denetimi yapmak ve sağlıklı alternatiflere yönelmektir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, yılbaşı sofrasında dikkat etmemiz gereken 8 değerli kuralı anlattı; değerli teklifler ve ikazlarda bulundu! 

 

 

Az ve öz atıştırmalıklar seçin

 

Patates cipsi ve kremalı soslar üzere yüksek kalorili ve yağ oranı yüksek atıştırmalıklar yerine; havuç, salatalık ve kırmızıbiber üzere zerzevat çubuklarıyla birlikte, yoğurtlu taban soslarını tercih edin. Bu seçenekler hem düşük kalorili hem de vitamin ve lif açısından varlıklı oldukları için sindirimi kolaylaştırır. Ayrıyeten hafif atıştırmalıklar sayesinde midenizi fazla doldurmadan ana yemeğe sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.

 

 

Yeni yıl mezelerinizi kendiniz hazırlayın

 

Hazır meze almak yerine, sağlıklı ve yaratıcı tanımlarla mezelerinizi kendiniz hazırlayın. Örneğin, yoğurtlu pancar salatası, avokadolu humus yahut közlenmiş zerzevat püreleri üzere seçenekleri tercih edebilirsiniz. Düşük kalorili, besleyici ve lezzetli olan bu mezeler sofranızı renklendirecektir. 

 

 

Salatanız renkli ve çeşitli olsun 

 

Yılbaşı sofranızda kesinlikle bol zerzevat içeren bir salata bulundurun. Marul, roka, havuç, pancar ve nar üzere materyallerden oluşan renkli bir salata sofranıza görsellik katar ve lif içeriği sayesinde uzun mühlet tokluk sağlar. Ayrıyeten salatanın mideye dolgunluk hissi vermesi, öteki yemeklerden daha az tüketmenize yardımcı olur ve kalori denetimini dayanaklar.

 

 

Kızartma yerine fırında yahut ızgara tekniğini tercih edin

 

Kızartılmış yemekler yüksek yağ içerikleri nedeniyle sindirimi zorlaştırmalarının yanı sıra midenizi de rahatsız edebilir. Bunun yerine, fırında yahut ızgarada pişirilmiş hindi, balık yahut zerzevatları tercih edebilirsiniz. Bu yollar yiyeceklerin doğal lezzetini korurken, ekstra kalori alımını maniler ve daha hafif bir yemek tecrübesi sunarlar.

 

 

Şekerli ve ağır tatlılardan kaçının

 

Yılbaşı tatlılarında şerbetli ve ağır tatlılar yerine, sütlü tatlılar yahut meyve bazlı hafif alternatifler tercih edin. Örneğin, süt ile hazırlanmış bir muhallebi yahut taze meyvelerle süslenmiş chia pudingi âlâ bir seçenek olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, “Bu tıp tatlılar, hem tatlı isteğinizi karşılar hem de midenizi rahatsız etmeden yemeğinizi hafif bir formda sonlandırmanıza yardımcı olur” diyor. 

 

Porsiyon denetimine dikkat edin

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, yılbaşı gecesi farklı yemeklerden tatmak isterseniz porsiyonlarınızı küçük tutmaya itina göstermeniz gerektiğini belirterek, “Her yemekten bir ölçü almak, hem çeşitliliği deneyimlemenizi sağlar hem de midenizi fazla doldurmaz. Porsiyon denetimi, bilhassa mide rahatsızlıklarını ve gereksiz kalori alımını önlemenin en tesirli yollarından biridir” diye konuşuyor. 

 

Yavaş yemeye itina gösterin

 

Yılbaşı sofrasında yemekleri süratlice tüketmek yerine keyifle ve yavaşça yiyin. Bu, daha az yemenizi ve sofranın tadını daha uzun mühlet çıkarmanızı sağlar. Yavaş yemek, tıpkı vakitte sindirimi kolaylaştırarak mide sorunlarını önler. Sohbete ve yemeğe eşit vakit ayırmak dengeyi sağlar ve gücünüzü gece boyunca yüksek meblağ.

 

Hindi Köftesi: Lezzetli ve vitamin deposu 

 

Yılbaşı sofralarında hindi, güçlü vitamin içeriğiyle öne çıkıyor. Hindinin kokusundan hoşlanmayanlar için en güzel alternatif, hindi köftesidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, hindinin bilhassa B kümesi vitaminler (B6 ve B12) açısından güçlü olduğuna işaret ederek, “B6 vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirirken enerji üretimini artırır; B12 vitamini ise hudut sistemi sıhhatinde kıymetli bir rol oynar. Hindi köftesi, hem bu vitaminlerden faydalanmanızı sağlar hem de kokusuz, lezzetli bir alternatif sunar. Böylelikle sofranızda sağlıklı ve pratik bir seçenek oluşturmuş olursunuz” diyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı