Bu Besinler Görme Sağlığını Koruyor
16.12.2024 - Pazartesi 09:36Çevresel faktörler ve ağır iş hayatı içerisinde aksatılan nizamlı ve istikrarlı beslenme göz sıhhati için de tehdit oluşturuyor. Yalnızca vücut sıhhati için değil, göz sıhhatimiz için de yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor.
Birtakım besinlerin görme kalitesini artırabileceğini belirten Dünyagöz Suadiye Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz Kordeser, “Sağlıklı bir vücuda sahip olmak sistemli ve istikrarlı beslenmeye bağlıdır. Ağır tempoda göz gerisi edilen yeme-içme alışkanlıklarımız ise bilhassa göz sıhhatine direkt tesir ederek, tehdit oluşturabiliyor. Göz sıhhati için A, C, E vitaminleri ve beta karoten ile zenginleştirilmiş besinler tüketmek, retina ve gözün başka kısımlarının düzgün çalışmasına yardımcı olarak uygun ve kaliteli görüş kapılarını aralıyor” dedi. Kondeser, görme kaybına yol açan birtakım göz hastalıklarına karşı beslenmenin değeri ve hayat uzunluğu net görüş için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğini anlattı.
Diyabetin Önlenmesinde Erken Teşhis ve Sağlıklı Yaşam
Diyabet önlenebilir körlüklerin bir numaralı sebebidir. Kanda bulunan glikoz ve şeker oranlarının artmasıyla ortaya çıkan önemli bir metabolik rahatsızlık olan diyabet, retina damarlarının tıkanması sonucu hücre kaybına, damar geçirgenliğinin bozulmasına ve yeni damarların oluşmasına yol açtığını belirten Dünyagöz Suadiye Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz Kordeser, görme sağlığını koruyan besinleri sıraladı. “Diyabetin gelişimindeki en değerli etkenlerden birisi ise obezitedir. Diyabet hastalığının gözlerde oluşturduğu tesirleri azaltmak için sağlıklı bir ömür üslubu, istikrarlı beslenme ve sistemli idman kaide. Ayrıyeten, şekerli besinlerden kaçınmak, gazlı içecekleri sınırlamak ve tatlandırıcı kullanmak üzere kolay tedbirler, hastalığın tesirlerini yavaşlatabilir.
Diyabete karşı 9 tedbiri aşağıdaki üzere sıraladı;
- Şekerli yiyeceklerden uzak durun.
- Gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarın.
- Çay ve kahveye şeker yerine tatlandırıcı kullanın.
- Her gün bir çay kaşığı tarçın yiyin.
- Alkolü az tüketin.
- Margarinden kaçının.
- Daha fazla zerzevat ve salata tüketin.
- Tansiyonunuzu denetim altında tutun (140/90’un altında).
- Sigara içmeyin.
- Diyabet tedavi edilemese de, erken teşhis ve sağlıklı hayat alışkanlıkları ile komplikasyonlar önlenebilir, göz sıhhatiniz korunabilir.
Glokomlu Hastalar Beslenmeye İhtimam Göstermeli
Halk ortasında göz tansiyonu olarak bilinen “Glokom” hastalığı körlüğe neden olabiliyor. Göz doktorları tarafından “sinsi” olarak tabir edilen hastalık erken teşhis edilmezse çok üzücü sonuçlar ortaya çıkıyor. Lakin son evrelere geldiğinde fark edilebilen olabilen glokom ekseriyetle rutin göz muayenelerinde teşhis ediliyor. Tertipli denetim yapılmadığında fark edilmesi neredeyse imkansız olan sinsi hırsız, geri dönüşü olmayan görme kayıplarına neden oluyor. Bol zerzevat, meyve içeren Akdeniz üslubu diyetin glokoma karşı yararlıdır. Glokomlu hastalar katiyetle sigaradan uzak durmalı. Günlük diyetinde, narenciye ve yeşil bitkilerde bulunan C vitamini; badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz üzere kuruyemişlerin yanı sıra avokado üzere birtakım sebzeler ve balıkta bulunan E vitamini; tahıl eserlerinde çokça bulunan B vitamini yer almalıdır. Yaban mersini, çilek vb. başka kırmızı ve mor meyveler, bilhassa balık yağı, keten tohumu yağı ve ceviz üzere Omega 3 ve Omega 6 içeren besinler, çekirdekli siyah üzüm ve bitter çikolata glokoma karşı yararlıdır.
Sarı Nokta Hastalığına Karşı Lutein ve Zeaksantin
Sarı nokta hastalığı “makula” ismi verilen görme noktasında ortaya çıktığını ve merkezi görmeyi bozan bir hastalıktır. Ülkemizde epey sık görülmektedir. Sarı nokta hastalığı, körlükle sonuçlanabilen önemli bir durumdur. Merkezi görme kaybı, renklerin soluk görülmesi, düz çizgilerde eğrilik görülmesi Sarı nokta hastalığının belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın önlenmesi yahut ilerlemesinin yavaşlatılması için lutein ve zeaksantin üzere antioksidanlar değerli bir rol oynar. Bu unsurlar, sarı nokta bölgesindeki pigmentleri artırarak hücreleri korur. Lutein ve zeaksantin içeren yiyecekler ortasında havuç ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, bilhassa ıspanak, pazı üzere besinler bulunmaktadır. Ayrıyeten, çok güneş ışığına maruz kalmak ve sigara içmek sarı nokta hastalığının ilerlemesini hızlandırabilir. Bu yüzden yaz aylarında güneş gözlüğü kullanmak ve sigarayı azaltmak bu hastalıktan korunmak için hayli değerlidir. Sarı nokta hastalığının önlenmesinde D vitamininin tesirli olduğu gözlemlenmiştir. D vitamini, ceviz, badem, et ve deniz eserlerinde bulunur. D vitamini alımını istikrarlı bir halde sağlamak, göz sıhhatini muhafazada da yararlıdır.
Tek Başına Havuç Kâfi Değil
Göz sıhhati deyince akla birinci gelen besinin havuçtur fakat tek başına kâfi değildir. Besinlerde bulunan A vitamini ve beta karoten direkt göz sıhhatine yarar sağlar. A vitamini deposu havucun faydalarının yanı sıra Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri ile çinko ve magnezyum üzere mineral zengini besinlerin tüketimi de ilerleyen yaşlarda görme kayıplarını kıymetli oranda engelliyor.
Ispanak, En Yararlı Besinlerin Başında Geliyor
Gözde oluşabilecek hasarı en aza indiren ve katarakt üzere rahatsızları önlemede yardımcı olan 6 yararlı besin ortasında; bilhassa kırmızı biber ve ıspanakta bulunan A vitamini gözün gece görüşünü ve direnicini artırırken, yaban mersini ve tatlı patatesin sahip olduğu C vitamini ise beğenilen katarakt ve makula dejenerasyonu riskini en aza indiriyor. Omega 3’ler bakımından güçlü somon balığı retinanın işlevini koruyan hücre zarlarına yapısal dayanak sağlıyor. Tamamlayıcı besinler ortasında en güçlü içeriğe sahip chia tohumları ise içinde barındırdığı beta karoten, E ve C vitaminleri makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı oluyor.
Omega 3 Yağ Asitleri Göz Yaşı Kalitesini Artırıyor
Omega 3 yağ asitleri, bilhassa EPA ve DHA, göz sıhhatinde değerli bir yere sahiptir. Bu yağ asitleri, göz kuruluğu tedavisinde tesirli olup gözyaşının kalitesini artırarak buharlaşmasını maniler. Ayrıyeten, sarı nokta bölgesindeki hücreleri destekleyerek bu bölgenin sıhhatini korurlar. Omega 3 yağ asitleri, ceviz ve balıkta çokça bulunur. Omega 3’ler bakımından güçlü somon balığı retinanın işlevini koruyan hücre zarlarına yapısal dayanak sağlar. Sardalya ve uskumru üzere yağlı balıklarda yüksek ölçüde DHA ve EPA yer alır.
Gece Görüşü İçin A Vitamini
A vitamini, gözün retina katmanındaki ışığı algılayan fotoreseptör hücrelerin sıhhati için kritik ehemmiyete sahiptir. Gece görüşünü uygunlaştırma konusunda A vitamini büyük rol oynar. Bu vitaminin en varlıklı kaynakları ortasında havuç, brokoli, ıspanak, peynir ve yumurta yer alır. Yaban mersini ve tatlı patatesin sahip olduğu C vitamini ise beğenilen katarakt ve makula dejenerasyonu riskini en aza indiriyor
C Vitamini Katarakt Oluşumunu Yavaşlatır
C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiren ve hücre yenilenmesine yardımcı olan kıymetli bir antioksidandır. Ayrıyeten, gözdeki katarakt oluşumunu geciktirici tesiri vardır. C vitamini, bilhassa narenciyeler (portakal, limon), brokoli, yeşil yapraklı sebzeler ve mavi yemişlerde (yaban mersini, kara yaban mersini) çokça bulunur. Sistemli olarak C vitamini almak göz sıhhatini koruyarak katarakt riskini azaltabilir.
Retinanın Müdafaasında E Vitamini ve Çinko
E vitamini, göz sıhhatini müdafaada kıymetli bir antioksidandır. Bilhassa retina hastalıklarında gözetici rol oynar. E vitamini, fıstık, avokado, ıspanak ve brokoli üzere yiyeceklerde bulunur. Kâfi E vitamini alımı, gözdeki oksidatif hasarı önleyerek retina sıhhatini takviyeler.
Çinko ise retinanın pigment yapısında kıymetli bir rol oynar. Bu mineral, görme işlevlerini dayanaklar ve göz sıhhatini korur. Çinko, deniz eserleri, et ve fıstık üzere kuruyemişlerde bulunur. Çinko eksikliği görme kaybına yol açabileceğinden, kâfi ölçüde çinko almak göz sıhhati için kritik değere sahiptir” diyerek kelamlarını tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı